About TESUD
KURULUŞ YASASI
Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD), 16 Haziran 1983 tarih ve 2847 sayılı “Türkiye Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar, Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri ile Muharip Gaziler Dernekleri Hakkında Kanun” gereğince; 17 Ekim 1983 tarihinde 40 Kurucu Üyenin iştiraki ile yapılan toplantıda tüzüğe son şekli verilerek Türkiye Emekli Subaylar Derneği adı ile fiilen 05 Ocak 1984 tarihinden itibaren kuruluşunu tamamlanmış ve tüzel kişilik kazanmıştır. Bu seçim sonuçları İçişleri Bakanlığı ile Ankara Valiliği'ne gönderilmiş, onayı müteakip alınan bir Yönetim Kurulu kararı ile TESUD'nin kuruluş tarihi 5 Nisan 1984 olarak kabul edilmiş ve her yıl 5 Nisan'da yapılan törenlerle kutlanmaya başlanmıştır. TESUD yasa gereği "Kamu Yararına" faaliyet gösteren dernekler kapsamındadır.
DERNEĞİN AMACI
Derneğimizin amacı; 2847 Sayılı Kanun'da ifade edildiği şekilde, Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılanların askerlik mesleğine ilişkin ortak anılarını yaşatmak, dayanışmalarını devam ettirmek, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamaktır.
Derneğimizin tüzüğünde belirtilen amacı; Cumhuriyetin kazanımlarına, Ulusal Bütünlüğümüze ve Egemenliğimize, Laik, Demokratik ve Sosyal Hukuk Devleti İlkelerine, Atatürk İlke ve Devrimlerine, Atatürk'ün Düşünce Sistemine ve Manevi Şahsiyetine içten ve dıştan yapılacak her türlü saldırı ve ihlallere karşı kamuoyunu doğru yönlendirmek için, yasal her türlü reaksiyonu göstermeyi milli bir görev addetmek, bu kapsamda gerekli çalışmaları ve faaliyetleri en etkin şekilde göstermek, Vatan, Ulus ve Bayrak sevgisini yüceltmek, çalışmalarını Atatürk İlke ve Devrimleri doğrultusunda yürütmek, Atatürkçü Düşünce Sistemini özümsemiş Türk Gençlerinin yetiştirilmesi için gerekli görülen faaliyeti göstermek ve her türlü desteği vermektir.
TEMEL İLKE VE HEDEFLERİ
Gücünü; yasalar, kendi kuruluş kanunu ve tüzükte belirlenen görevlerden alan,
Toplumun tüm kesimleri ile barışık ve birleştirici,
Üyelerine aktif ve etkin bir emeklilik olgusu sunan,
Şube ve Temsilciliklerinin birer fikir ve düşünce kulübü olduğu bir "Demokratik Sivil Toplum Kuruluşu" dur.
ÜYELİK TANIMLARI
Derneğin asıl ve onursal üyelikleri mevcuttur.
Asıl Üye: Yürürlükteki Yasalara göre üye olması yasaklanmamış bulunan Türk Silahlı Kuvvetlerinden; emeklilik ve maluliyet nedeniyle ayrılan subaylar ile eşleri, dul ve yetimleri derneğe ASIL üye olarak,
Onursal Üye: TESUD Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından; Vatana, Millete, Türk Silahlı Kuvvetlerine ve TESUD'a unutulmaz hizmetleri olduğuna karar verilen kişilerin Onursal Üye olarak kayıtları yapılabilir. Kayıtları Genel Merkez tarafından tutulur.
Genel Merkez Organları:
- Dernek Genel Kurulu
- Genel Merkez Yönetim Kurulu
- Genel Merkez Denetim Kurulu
- Genel Merkez Disiplin Kurulu
Şube Organları:
- Dernek Genel Kurulu
- Yönetim Kurulu
- Denetim Kurulu
- Disiplin Kurulu
Şubelerimiz:
Halen mevcut 25 Şubemiz içinde üyelerimiz yoğunlukla İstanbul, Ankara ve İzmir'deki Şubelerimizde bulunmaktadır. İstanbul'da 6, Ankara'da 3, İzmir'de 3 Şube ile hizmet vermektedir.
Temsilciliklerimiz:
Şubelerimiz dışında TESUD'un Erzurum, Foça ve Girne'de (KKTC) toplam 4 temsilciliği bulunmaktadır.
ÜYELİK AİDATI
Üyelik için; ilk kez üye olanlarda giriş ücreti ile yıllık aidat alınmaktadır. Bu miktarlar Genel Kurul Kararı ile her yıl gerektiğinde değiştirilebilmektedir.
FAALİYET ALANLARI
TESUD'un yürütmekte olduğu faaliyetler;
- Türkiye Emekli Subaylar Stratejik Araştırmalar Merkezi (TESSAM)
- Araştırma Kurulları
- Güzel Sanatlar Kurulu
- Kadın Kolları
- Sempozyum, Panel, Konferans ve Toplantılar
- Şube Başkanları Kurulu
- Devre Başkanları Toplantıları
- Gençlik Etkinlikleri
- Kamuoyu Oluşturma Faaliyetleri
- Eğitim Faaliyetleri
- Yurtiçi ve Yurtdışı Geziler
- Müttefikler Arası İhtiyat Sb.ları Konfederasyonu (CIOR) üyeliği
- Dünya Eski Muharipler Federasyonu (WVF) üyeliği
- TESUD Eğitim Vakfı (TESUV)
- TESUD A.Ş.
- Türkiye Emekliler Platformu
- Çayyolu Platformu
- Türkiye Emekli Subaylar Derneği Doğa Sporları Topluluğu (TESUDDOST)
- Birlik Dergisi
- İnternet Sitesi olarak özetlenebilir.
Yüksek İstişare Kurulu:
Derneğin stratejik düzeydeki faaliyetlerine yön vermek için Dernek Tüzüğünün 23'üncü maddesine dayanılarak kurulan, gönüllülük esasına göre çalışan, seçkin ve kamuoyu tarafından tanınan kişilerden oluşan bir kuruldur.
TESSAM:
Milli hedef ve menfaatleri analiz ederek uygulanması gereken stratejiler ve alınması gereken tedbirler konularında özel ve bilimsel araştırmalar ve değerlendirmeler yapmak üzere kurulmuştur.
Araştırma Kurulları:
TESUD’un amaçlarına uygun olarak çeşitli ana konularda özel çalışmalar yapmak üzere gönüllülük esasına göre TESSAM'ın bünyesinde veya bağımsız olarak faaliyet göstermek üzere teşkil edilen çalışma gruplarıdır.
Güzel Sanatlar Kurulu:
Üyelerin değişik sanat dallarında bilgi ve görgülerini artırmak, yetenekli olanların ilgili sanat dallarında çalışma yapmalarını sağlamak amacıyla kurulmuştur.
Kadın Kolları:
TESUD camiasına ait olma duygusunu geliştirmek, TESUD üyeleri arasında sosyal yardımlaşma ve dayanışmaya katkı sağlamak, emeklilikte karşılaştıkları sorunlara çözümler üretmek ve projeler yapmak, TESUD yönetim organlarında kadınların aktif rol almalarını özendirmek ve TESUD'un kamu yararına yürüttüğü faaliyetlere katkı sağlamak için kurulmuş bir birimdir.
Sempozyum, Panel, Konferans ve Toplantılar:
Üyelerimizi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye yönelik etkinliklerdir. Özellikle kış aylarında sempozyum, panel, konferans ve muhtelif toplantılarda, seçilen konular çalıştay ve beyin fırtınası şeklinde Genel Merkez ve Şubelerde yapılmaktadır.
Şube Başkanlar Kurulu:
Genel merkez ve şubeler arasında koordinasyon, iş birliği ve dayanışmayı sağlamak, yardımlaşma ve sorunların çözümüne katkıda bulunmak için her yıl düzenlenmektedir.
Devre Başkanları Toplantıları
İhtiyaç halinde derneği tanıtmak, meslektaş dayanışmasını sağlamak karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmak ve üye profilini zenginleştirmek için yapılmaktadır;
Devre Başkanlıkları ile gerekli irtibat (SMS dahil) kurulmuştur.
Devre platformu ve silah arkadaşlığı platformu oluşturulması düşünülmektedir.
Gençlik Etkinlikleri:
Gençlerimize Gelibolu Milli Parkı, Sakarya, Dumlupınar, KKTC'deki Şehitlikler, Müzeler vb. tarihi değerlerimizi yakından tanıtmak amacıyla "Gençlik Etkinlikleri" Üniversiteler ile iş birliği yapılarak düzenlenmektedir.
Kamuoyu Oluşturma Faaliyetleri:
Cumhuriyetimizin kazanımlarının yıpratılmasına yönelik her türlü gelişmeler karşısında yasal hakların kullanılması ve meslektaş dayanışmasını sürdürmek vazgeçilmez bir görev kabul edilmektedir.
Eğitim Faaliyetleri;
Üyelerimizin ve aile bireylerinin bilgi, beceri ve yeteneklerini artırmak ve donanımlı birey olmalarına katkıda bulunmak maksadıyla;
- Bilgisayar
- Lisan (Yurtiçi-Yurtdışı)
- Briç, satranç
- Resim, müzik vb. kurslar
açılmaktadır.
Bu konudaki çalışmalar çeşitlendirilerek artırılacak ve yaygınlaştırılacaktır.
Yurtdışı ve Yurtiçi Gezileri;
TESUD Şubelerinin organize ettiği yurtdışı ve yurtiçi geziler belirli bir plan dahilinde üyelerimize ve yakınlarının istifadesine sunulmaktadır.
Girne'de bulunan iki adet misafirhanemizde halen toplam 26 oda, 61 yatak mevcuttur. TESUD Şubeleri dönemler halinde üyelerimize ücreti karşılığın da gezi düzenlemektedir.
Üye Olunan Uluslararası Kuruluşlar:
Merkezi Brüksel'de bulunan NATO Müttefikler Arası İhtiyat Subayları Konfederasyonu (Interallied Confederation of Reserve Officers-CIOR), Merkezi Paris'te bulunan Dünya Eski Muharipler Federasyonu (World Veterans Federation - WVF),
TESUD Eğitim Vakfı (TESUV):
Milli Eğitimin genel amaçları ve ilkeleri doğrultusunda YÖK ile koordineli olarak eğitim ve öğretim sistemleri kurmak, kurslar düzenlemek, bu kapsamda şehit ve gazilerimizin aile fertlerinin de yüksek öğrenim olanaklarından yararlanmalarına katkı sağlamak maksadıyla 30 Ekim 2009 tarihinde kurulmuştur. Karşılıksız Burs Yönergesine göre burs verilmektedir.
TESUD'un ileriye yönelik projelerini hayata geçirmede maddi kaynak yaratmak maksadıyla 8 Nisan 2008 tarihinde kurulmuştur.
Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi yönetim kurulu ve çalışanları ile birlikte dernekten ayrı tüzel bir kuruluştur.
Savunma, inşaat, turizm, reklam, gıda, eğitim, petrol, ticaret ve sanayi alanlarında faaliyet göstermektedir.
Türkiye Emekliler Platformu:
Emekli sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaratmak amacıyla, 30 Haziran 2005 tarihinde "Türkiye Emekliler Platformu" oluşturulmuştur. TESUD bu platformun üyesidir.
Birlik Dergisi:
Üyelerimiz ve kamuoyuyla iletişimde en önemli aracımızdır. Dergi; TESUD tarafından üç ayda bir basılarak, üyelerimize, ilgili kurum ve kuruluşlara dağıtılmaktadır. Süreli bir yayındır. Güncel konular ile derneğe ilişkin haber ve etkinliklerimiz üyelerimize dergimiz aracılığı ile de ulaştırılmaktadır.
Resmî Web Sitesi:
www.tesud.org.tr TESUD İnternet Sitesi; üyelerimiz ve kamuoyu ile ilişkilerimizde önemli rol oynamaktadır. Her türlü duyuru, anket, haberler ve faydalı bilgiler sitemizde yayımlanmaktadır.
TESUD İnternet Sitesi üye sayfasına kendi kullanıcı adınız ve şifrenizle girerek kişisel bilgilerinizi güncelleştirebilirsiniz. Ayrıca sisteme kayıtlı diğer üyelerin bilgilerine de güvenli ortamda ulaşabilir, şube, rütbe, sınıf, vb. bilgilerle sorgulama yapılabilir.
ÜYELERİMİZDEN BEKLENTİLER
Bizler; kaynak ve kültür birlikteliği sağlam," Mesleki dayanışmayı benimsemiş" bir kurumun mensuplarıyız.
TESUD'un kamuoyundaki gücü üyelerimizin dinamizmi ve sayısı ile doğru orantılıdır.
Devre Başkanlarının ilgisi ile özellikle genç arkadaşlarımızın üyeliğe özendirilmesi, Genel Merkez ve Şube Yönetimlerine katılmaları, ayrıca Devre Gruplarının, Vakıf ve Derneklerinin ortak amaçlar doğrultusunda TESUD ile birlikte çalışması gücümüze güç katacaktır.
Bir oluşumun gücü ve saygınlığı; birlikteliği sağlayan kişilerin niteliklerine, sayısına ve kamuoyunda algılanmasına bağlıdır.
İkinci baharımız olan emeklilik yaşantımızda yine birlikte olmak, geçmişte yaşadığımız sevinçli ve kederli olayları yâd etmek, müştereken mutlu ve sağlıklı günleri yaşamak için TESUD çatısı altında birleşelim, kader birliğimizi devam ettirelim.
DERNEK GELİRLERİ
- Üye aidatları,
- Dernek ve Şubeler tarafından tertiplenen toplu yemekler, yurtiçi ve yurtdışı geziler, etkinlikler ve konferanslar gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler,
- Derneğin mal varlığından ve bankalardaki mevduatlarından elde edilen gelirler,
- Dernekler Kanunu'na uygun olarak Genel Merkeze ve Şubelere yapılacak bağış ve yardımlar,
- Öncelik üyesi olunan yurt dışı kuruluşların aidat ve toplantı giderleri olmak üzere MSB tarafından tahsis edilen ödeneklerdir
Birlik Dergisi ile İlgili İletişim Noktaları;
Tel: (0312) 418 20 54 / 121 ve 124
E-posta: tesudmerkez@gmail.com
Yönetim Yeri ve İletişim Adresi:
TESUD Selanik Cad. No: 34/6, 06650 Kızılay - ANKARA
Tel: (0312) 418 20 54
Belgegeçer: (0312) 418 08 64
E-posta: tesudmerkez@gmail.com
İnternet Sitesi: www.tesud.org.tr
Facebook: Türkiye Emekli Subaylar Derneği Genel Merkezi-TESUD
Twitter: @TesudMerkez
Bağış için hesap numarası:
T.C. Ziraat Bankası Kızılay Şubesi Hesap No: 39009028-5006
IBAN NO: TR31 001 006 8539 0090 2850 06